Hur man fixar en trasig dator – steg för steg (en guide):

Hej!

Min dator gick sönder tre veckor innan min uppsats skulle in. Eftersom jag var mitt uppe i uppsats, söka jobb osv. så gjorde jag det enda rätta – GAV UPP.

På min dator alltså. Inte det andra.

Men idag har jag både en godkänd uppsats, jobb och en lägenhet så jag tänkte att “nä, kanske ska man tau och rota fram datorn och fixa’n”

….OCH DET GJORDE JAG!!!!!!!!!!

…man har ju inte spenderat två år på IT-support för ingenting om man säger så;)))))

Såhär gick det i alla fall till – steg för steg:

Steg 1. – “tro”

Jag och Jacob pratar om att köpa en ny dator pga att min dator är sönder. Dock är jag för snål för att köpa en ny då jag knappt kan köpa ett soffbord över 200 kr (gjorde igår och fick seriöst förbereda mig i MÅNADER) (psykiskt alltså). Det vill säga jag säger något i stil med “näää pallar inte!!!!! jag ska fan fixa min dator först!!!!”

Vet att jag inte gjorde något med datorn här men tror seriöst att detta var steg 1 eftersom jag fick en “känsla” av att datorn hade en liten chans. Jag hade hopp för datorn – och ibland är det allt man behöver.

Summering – steg 1 är alltså en känsla – ett hopp – en tro på att datorn ska börja fungera, inget annat!

Steg 2 – “starta datorn”

Andra steget är alltid att starta datorn. Det kanske är självklart men fortfarande en punkt som är värd att ha med.

Jag gjorde det men datorn var fortfarande sönder. Det vill säga batteriet laddade inte och datorn var superseg. Att ens öppna safari tog 10 minuter och så vill man ju inte ha det! Det kanske var okej 1996 men inte 2016! Gah!

Steg 3 – “starta om datorn och svär, gör det sen igen”

Om steg två inte fungerar – starta om datorn. Svär emellan. Det är jätteviktigt att svära emellan annars har det ingen effekt. Alla vet det.

Steg 4 – “använd våld”

Fungerar ej steg tre så får man gå in i det s.k “jag har inget att förlora-steget” och helt enkelt använda…VÅLD. Det jag rent spontant gjorde var att slå datorn mot Jacobs sängbord (mitt var minst två meter bort) flera gånger.

OBS – bli inte omotiverad av att närstående typ säger “ohhh jag tror inte det hjälper att du slår datorn mot ett sängbord sådär” eller “varför använder du mitt sängbord och inte ditt???!!”.

Herregud, vissa människor förstår bara inte hur det är att laga datorer. Det är bara att ignorera helt enkelt.

Steg 5 – “använd mer våld”

Om steg 4 ej fungerar så får man ta saker i egna händer, bokstavligen talat. Alltså slå på datorn med sina egna händer (inte mot sin sambos sängbord). Slå på helt enkelt!

Jag slog alltså på underdelen av datorn med mina egna händer. Lite här och där. Jacob frågade om jag spelade trumma på datorn men jag bah: “nä, lagar min dator, hihi”

Steg 6 – “använd en hårnål”

Om våld inte fungerar så finns det en punkt när man får tänka i nya banor – det vill säga – använda en hårnål.

I detta fallet (eftersom det gällde att batteriet inte laddade) var hårnålen till hjälp att liksom rensa “hålet” där sladden till laddaren liksom “går in”. Kanske finns det ett namn på detta. Kanske ska jag kunna detta – men det kan jag inte (och jag bryr mig inte heller). I alla fall, i detta fallet så skrapa jag liksom “laddningshålet” med en hårnål tills det “kändes bra”. Och hoppades på det bästa. Alla steg avslutas med att hoppas på det bästa.

Steg 7 – “gör en s.k. säker start”

Okej. Om det sjätte steget inte fungerar så får man inse att det är dags att göra saker som typ står i jag vet inte sådana där “hjälp-manualer”. I detta fallet var det att göra en s.k “säker start”. Dock hade jag ingen aning om vilka knappar jag skulle trycka in när jag startade om datorn (det ska ALLTID vara någon knapp intryckt vid “säker start”, ALLTID, handlar bara om att veta vilka).

…så………..naturligtvis…..gick jag på magkänslan och liksom tryckte på knappar som kändes bra – det vill säga ca åtta stycken.

…och ja… sen fungerade det!

Har inget mer att skriva. Vill någon ha mig som IT-konsult så kan jag göra det helt gratis! Så länge det finns sängbord att slå datorn mot kan jag lösa det mesta. Och hårnålar. Jag behöver hårnålar.

screen-shot-2016-10-10-at-19-26-10

Pusshej!

/tjej med dator

 

One thought on “Hur man fixar en trasig dator – steg för steg (en guide):

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s