NYÅRSLISTA!

Hejhej!

Idag är det dags att blicka tillbaka under året. Vad har vart den största utmaningen? Vad är mitt bästa köp? Vad ser jag fram emot nästa år? Vilken musik lyssnade jag på typ jämt? Hur har jag växt fysiskt?

Ja. Det ska jag svara på idag.

*GeT yUoR SeaTBeLtS oN cAusE tHis WiLL bE a BumByRIde*

giphy-2

Bara en liten grej. Jag har tagit frågorna från en engelskspråkig sida sååå detta är en översättning. Har inte lagt min själ i översättningen så att säga.

Vem behöver en förstklassig översättning samtidigt som man åker “the- berg-och-dalbanan-of-life”??!!

…PRECIS!

1. Vad har den största utmaningen vart i år? 
Eh, ja går inte att undvika att det är min vistelse i Tanzania.  På flera olika sätt.

Det går liksom inte att undgå att jag haft stunder där jag vart glad samtidigt som jag har haft stunder som jag vart superledsen. Speciellt när jag kom hem och på något sätt kunde ta in allt. Men ja, livet är inte alltid så enkelt, och speciellt inte i ett land där samma trygghetsnät finns. Min resa var aldrig meningen att vara en resa där jag allting bara fungerade totalt felfritt. Att åka som volontär är inte en sådan typ av resa och kommer nog aldrig att bli det heller.

En viktig sak när man upplever en utmaning som ledsam är att alltid få äga den. Att äga sin upplevelse och få låta den vara på riktigt, för den är på riktigt.  Jag har ibland haft superångest över att jag ibland inte gett en superpositiv bild över hur jag hade det. Jag vet inte varför. Kanske för att jag genomgick det just då och typ hade hjärtat hängandes från en tråd.  Men jag är samtidigt glad i efterhand, när jag hunnit bearbetat allt, att jag faktiskt gjorde det. Det var min upplevelse, den var på riktigt och det känns skönt att visa det för någon annan som eventuellt vill åka. För det jag var med om och har sett kan också lika gärna kunnat hänt någon annan. Samtidigt har jag också skrivit om positiva saker vilket jag också upplevde. Min upplevelse var ju kantat med både bra och dåliga saker.

Nu har jag också kommit till en punkt där jag kan fokusera på allt det bra som hände i Tanzania. Se allt det positiva. Jag har ju lärt mig massor och fått uppleva saker jag aldrig skulle få upplevt annars. Samtidigt tillåter jag mig dock fortfarande vara arg över orättvisor. Man måste få vara det också. I en värld som har både fina stunder och orättvisor på samma gång så måste man liksom kunna va arg över det som är orättvist samtidigt som man får vara glad över det som är fint. Man får vara både och.

2. Om du kunde få återuppleva något minne under året, vad skulle det vara?
Åh, det skulle nog vara någon av stunderna med barnen på barnhemmet.

Typ på fredagar när vi hade bild och barnen satt supertysta och koncentrerade och var så himla fina och…åh….

…….börjar gråta……..snart……………

Kom att tänk på en speciellt händelse var när barnen ville att jag skulle rita något och jag är typ inte alls bra på att rita. Detta är min stil:

11880068_10155935047950621_914764432_n

Så jag målade någonting, minns inte vad, och barnen blev helt till sig, typ som jag gjort en finaste teckningen i hela världen.

Fem minuter senare blev jag ombedd att rita helikoptrar, elefanter, lejon och allt möjligt. Inget av det liknande ens en helikopter, en elefant eller ett lejon men ändå så blev barnen så himla glada. Och där stod jag. Någon som typ aldrig fått beröm för något jag ritat (kanske när man var superliten och fick beröm för allt, men ni fattar) och de behandlade mig som jag vore någon superstjärna på att rita.

Det var som om jag kunde lämna mitt hjärta hos barnen. Varje vardag klockan nio – och och dom tog hand som det var det finaste i världen.

Ok…i….jag…gråter…nu….

…vi går vidare…

3. Nyårslöfte som du fullföljde?
Hm, okej, alltså jag tror inte riktigt på nyårslöften. Typ “blir mer hälsosam” är ingenting som har vart livsavgörande i mitt liv.

Det har dock dessa livsråd (inspirerad av detta inlägg – länk):

“Fickparkera inte mot en tegelvägg – du kan repa bilen.”

eller:

“Lägg inte en handduk (som brann för 10 min sedan) på en säng – det kan bli ett stort brännhål och du kan få sparken.”

eller:

“Skölj tändstickan när du tänt en ljus – inget har hänt men Jacob säger det och Jacob är smart så lyssna på det rådet plz.”

Ah, men ni fattar, normala livsråd, som typ ALLA behöver. Det skulle hjälpt mig i livet. Mer än “beach 2016” i alla fall.

Så nä…jag har inte fullföljt något nyårslöfte. Men jag har ju lyckats med mycket annat. Typ som att åka till Tanzania, vara lågstadielärare (utan erfarenhet, på swahili), äta malariaprofylax utan att bli helt knäpp, startat och hanterat en insamling (typ själv, i ett främmande land, och allt gick bra), klarat av statistik B utan att avlida (bara några brödskivor och ett müslipaket fick sätta livet till).

Har också vaxat överläppen utan att avlida. Oklart om det passar in här men är ju också något man har klarat av känner jag. När vi ändå är inne på ämnet “avklarade saker 2015”.

4. Tre ord för att beskriva 2015?
Omtumlande, lärorikt och fint. Allt på en gång.

5. Favorit musik 2015?
Eh….är det ens en fråga….

TAYLOR SWIFT SÅKLART!!!!!!!!!!!

TaylorSwift-Olaf

Herregud…om ni bara visste…hur många inlägg som är skrivna med hjälp av Taylor Swift.

Exempelvis är en av mina bästa texter (länk) skriven…

Screen Shot 2015-12-23 at 13.34.41.png

….medan den här videon spelades på repeat i bakgrunden.Det var seriöst som en enda stor Taylor-Swift-psykos.

*bästa sortens psykos*

6. Bästa köpet 2015?
När det gäller ett köpt till någon annan måste det vara köksgasen till de ensamstående kvinnorna i Tanzania, maten till barnens föräldrar och barnhemmet samt skolböckerna till barnen på barnhemmet. Måste helt klart vara ett av de finaste ögonblicken i mitt liv. Tack alla som gjorde det möjligt! Sagt det tusen gånger men kan inte låta bli att inte säga det när jag nämner det. Har så många att tacka för det. Tack för att ni gav mig något fint att kämpa för samtidigt som ni gav något fint till någon annan.

11062323_10155313646250621_7616505760504080012_n

Till mig själv dock skulle det nog vara min förlovningsring. Om man kollar riiiiiiktigt noga (samt befinner sig i en miljö med rätt ljus), kan man se att det finns en 0.005 karat briljant där. Vilket känns bra! Man kallas ju inte “the rock” utan en anledning.

12048677_10156070143355621_779549209_n

*hihi*

7. Vad jag ser fram emot nästa år? 
Bli klar med skolan! Men ändå inte. Nu måste man helt plötsligt gå ut i arbetslivet med 4.5 års studier, man bah;

“……ingen….presss…jag är cool som jag är….”

Cool-GIF

…men samtidigt bah;

“….men…samtidigt…vore….det…ju…coolt..med…heltidsjobb….också…”

6532513_orig

Min strategi hittills är enkel – inga förväntningar alls. Bor jag i en skokartong från och med hösten 2016, DÅ GÖR JAG DET, helt enkelt. Allting som kommer ett steg över det blir positivt. När  jag står där med en banankartong kommer jag bah:

excited-baby

“OMG, en banankartong???!!!!!! Det hade jag inte väntat mig! OMG ITS SO NICEY!!!”

8. Vad lärde du dig av 2015? 
Ödmjukhet. Hoppas jag. Typ att det finns människor där ute i världen som har exakt samma personlighetsdrag som du. Som är supersmarta, snälla och drivna men inte har en chans att utveckla det överhuvudtaget. Att det finns barn där ute som har potential att bli näste president, näste nobelpristagare men som liksom aldrig kommer bli det för att de inte har tillgång till vad vi i Sverige tar för givet, som skola, mat, sjukvård. Det i sin tur har gjort mig mer ödmjuk för vem jag är och vad jag kan. Inte på det sättet att jag inte peppar mig själv men mer att jag känner mer tacksamhet för det livet jag lever. Vilket i sin tur gör mig en gladare person i längden.

Sedan lärde jag mig att vara hur viktigt det är att vara snäll när man kan. Jag såg flera tillfällen där människor som inte alltid var snälla mot varandra i Tanzania. Oavsett hur mycket dom ville det. Det handlade om så mycket mer än att vara snäll, det handlade om överlevnad. Därför så tänker jag mycket mer på hur viktigt det är för mig som har ett tryggt liv att liksom vara snäll. För att jag kan.

Inte som att jag går runt och typ är perfekt snäll hela tiden. Men 2015 lärde mig i alla fall att det är snällhet är viktigt och något att sträva efter.

9. Vilket klädesplagg har du använt mest 2015
Träningsbyxor…tror jag, eller?!

NEJ, nu vet jag! Min(a) bh(ar). Har inte så många.

…EN SVART Å EN VIT RÄCKER FAKTISKT SÅ LÄNGE DOM SITTER RÄTT!!!!!!!

(intalar jag mig själv iaf)

10. På vilka sätt har du växt fysiskt?
…haha, alltså vad är det här för fråga?

Men ja om jag tänker riktigt noga har det vart en del gånger då jag på riktigt trott jag vart gravid pga att byxorna är “lite för tighta”.  Sedan får jag min min mens och inser….

….att jag bara….ätit……..en….del….

Men annars, nä. Inget speciellt – och egentligen – vem fan bryr sig?

11. Vad hoppas du få mer av 2016?
Spendera tid med Jacob, vänner och familj. Jag får ganska mycket tid egentligen men man kan aldrig få för mycket av det tycker jag!

Speciellt inte när det gäller människor som älskar en för allt det man är. Det är ju dom som finns där när du typ bränner hål i en säng och får sparken (eller liknande).

….eller skrattar åt dig. Screen Shot 2015-12-25 at 10.53.10.png

Typ samma sak helt enkelt.

Det är sådana människor jag vill spendera mycket tid med helt enkelt.

(gäller att prioritera rätt)

12. Vad hoppas du få mindre av 2016?
STRESS!!!

kimstress

*D-uppsats och examensjobb comin’ up*

Grejen med det är ju att stress ofta finns inom en själv, att man ska prestera (etc.).

…dock är jag fortfarande inne på spåret:

“DET HAR INGET MED MIG ATT GÖRA KOLLA PÅ MIG JAG ÄR JÄTTELUGN HAR BARA TAGIT SÖNDER MIN KILLES MACKA EN GÅNG….MENAR TVÅ…IAF……….HEJDÅ…”

Ett steg framåt vore att kanske erkänna för sig själv att en del av problemet är en själv men ja……….vem har tid med det…..

….ROLIGARE…såhär…helt enkelt.

giphy-5

*tihi*

13. Bästa boken du läst 2015? (Best book you read last year?)
Har två! Den första är “Meningen med hela skiten” med Nina Åkenstam. Perfekt för någon som ska gå ut skolan, inte vet vad man ska göra med sitt liv, har karriärångest eller bara allmänt lätt ångest över livet! Den är peppande på ett vettigt sätt.

Cover_485.5x212_Meningen-med-hela-skiten6

Den andra är “flickan på tåget” (“The Girl On The Train”). Har inget med karriär eller peppande att göra bara en kriminal roman/vanlig roman/superbra bok – helt enkelt.

22557272

14. Har du något nyårslöfte för 2016? 
eh….som sagt tror inte på nyårslöften, tror mer på livsråd men ska ändå göra ett försök.

Kanske…att jag ska starta brandvarnaren lite mindre kanske?

…if you kno’ what I mean ;))))

PYSXIYR.jpg

…nej men…kanske spendera mindre tid med… mobilen..?

Då skulle i alla fall Jacob bli glad…hehehehehehe…..

Det var det. Hoppas ni haft en fin jul och får ett bra nyår! See u guys next year.

Kanske en måndag. Men absolut inte senare än onsdag. Ska vara i en stuga mitt i ingenstans (utan internet) så…ja. Det var allt.

Pusshej!

Tina

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s